Välkommen!

4 juni 2011

Dyna till vagnen

Jag har haft ett fårskinn på syskonsitsen till min vagn (en Phil and Teds). Men igår slog värmen till med besked och det kändes lite märkligt med ett fårskinn (även om ullen är bra både sommar som vinter...). Igårkväll tog jag tag i saken och ritade av dynan.

Förra sommaren sydde jag två dynor till mina vagnar, varav en fastnade på bild och fick ett blogginlägg. Jag vändsydde förra sommarens dynor, men eftersom jag på många bloggar läst att det är både "lättare och snyggare" med kantband så tänkte jag köra på det den här gången. Lättare än vaddå, undrar jag bara? Oj vad jag muttrade och surade och sprättade och suckade och sydde igen och svor lite till. Med två lager plattvadd emellan så blev resultatet INTE snyggt på baksidan - den kan vi aldrig använda som framsida... Inte heller framsidans kantband tål att synas speciellt noga, men det blev åtminstone acceptabelt. HUR GÖR NI FÖR ATT FÅ DET SNYGGT?!

Jag använde 18 mm snedslå från Stoff och Stil. Är det för smalt? Nu sydde jag fast kantbandet med raksöm direkt på de ihopnålade lagren. Sedan veck jag över och skulle sticka fast kantbandet, men det var inte det lättaste att träffa rätt, utan jag missade kantbandet på baksidan. Till sist gjorde jag en riktig fuling och sydde bara i tre lager kantband istället för fyra. Resultatet blev fruktansvärt fult på baksidan... Tur att Dunderklumpentyget är snygg på framsidan i alla fall :)

Jag tyckte även att alla lager drog sig och skevade. Skulle jag ha overlockat eller sicksackat  kanterna först innan jag sydde fast kantbandet? Nä, nästa gång blir det nog en vändsydd historia igen om inte någon kan hjälpa mig att förstå hur jag ska göra med kantbandet...Oj, vad konstig livebilden blev... Snett och märklig vinkel. Det är inte helt lätt att få till bra bilder när displayen på kameran är kaputt...

4 kommentarer:

 1. Fin!

  När jag syr dynor använder jag snedslå som är 25mm, då är det lättare att få det snyggt på båda sidorna.

  Det blir också lättare att få en snygg kant om man zick-zackar ihop den innan man syr på snedslå.

  Så, det var mina små tips på hur man kan göra. :-)

  Ha det gott!
  //Caroline - Sydd av C

  SvaraRadera
 2. Den ser jättefin ut iaf! Jag har sytt ihop först avig mot avig o sen sytt på kantbandet. Jag syr fast hela kantbandet på en gång, dvs viker snedslån på mitten, nålar fast o syr.

  SvaraRadera
 3. Den ser ändå väldigt snygg ut! Jag tror som Caroline skrev att det är lättare om man syt ihop den innan och använder bredare snedslå. Jag minns att jag också hade lite problem med snedslån när jag sydde min dyna förra våren.

  SvaraRadera
 4. Har aldrig provat men skulle nog overlocka kanterna med bred steglängd först. När jag syr snedslå viker jag den på mitten så att undersidan blir ngt bredare och pressar remsan m strykjärn. Sedan syr jag fast den utan att nåla. Kanske funkar lättare med bredare remsa också?

  SvaraRadera