Välkommen!

24 maj 2010

Makrill goes hawaii!!

Helgen har varit toppenfin och vi har mest varit ute i trädgården och pysslat med odlingsbänkar, gräva land, rensa ogräs och plantera grönsaker. Makrillen har hjälp till så gott han kan. Framför allt med att skyffla sand, grus och jord i vår regnvattentunna.

Vilket leder mig in på dagens fråga nummer ett: vad klär man sommartid på en soon-to-be tvååring som älskar att hjälpa till i trädgården. Jag hade fram till nu tänkt använda långärmat och långbyxor som skydd för solen, men vad gör det för nytta när man ändå kavlar upp ärmarna för att undvika att han blir blöt? Kör ni andra, mer erfarna mammor, kortärmat, shorts och solskyddsmedel?

Och så dagens fråga nummer tre (måste det väl vara?!): vad använder ni för tyg i sommarbrallor? Köpte förra sommaren ett par brallor i jersey som kändes svala och sköna, fast det känns ju inte speciellt slittåligt! Men jag får ångest av att knöla ner makrillen i jeans... Chambrey borde vara toppen och kanske även något av mina rutiga bomullstyg. Men ska jag satsa på långa ben eller längre shorts?!

Slutligen ska jag äntligen visa något sytt. Är för tillfället väldigt svag för kombinationen rött och vitt. Och eftersom makrillen lider brist på sommarkläder kunde jag inte låta bli att använda det röda flodistyget från IKEA till en skjorta. Ni får bortse från det skrynkliga :) Fast jag vet inte - gör sig verkligen flodisarna på en skjorta i stl 92? Jag tycker mest att det ser ut som en hawaii-skjorta...10 kommentarer:

 1. Haha...en väldigt fin Hawaii-skjorta i såna fall:) Jag tycker att den är jättefin! Har själv det där tyget fast i grönt...får kanske ta och sy en liten blus till lilla A i det helt enkelt! Det är svårt det där med hur man ska klä de små liven nu när det är varmt. Man vill ju inte att de ska bränna sig, men solkräm känns ju inte helt tillförlitligt heller...samtidigt måste de ju kunna få leka och busa. Jag kör med långbent och långärmat och sen får lilla A bli smutsig och blöt. Vet inte om du blev mycket klokare?!

  SvaraRadera
 2. Jättefin blus!! En sån här luftig långärmad passar ju perfekt i sommarvärmen, lite solskydd ger den ju också.
  Frotté är ganska luftigt och bra på sommaren till byxor...=) Jag sydde knickers till Kiron förra sommaren, med mudd nedtill, så man kunde justera längden lite som man ville, ovanför eller nedanför knäna...

  SvaraRadera
 3. Jättesöt skjorta! Tycker inte att det ser ut som någon hawaiskjorta =). Har också tyget hemma och har inte bestämt om det ska bli påslakan till spjälsängen eller om det ska bli kläder.

  En sådan tunn sjkorta är väl perfekt att ha i solen och tips på byxor kan vara tunna linnebyxor som är svalt på sommaren, dock kanske inte så slitstarkt. Kanske man kan förstärka dem på tex. knän där det slits mest.

  SvaraRadera
 4. Jättefin, har samma tyg och har faktiskt tänkt sy just skjorta (och byxor) av det.
  Tunna bomullskläder gillar jag nog mest och bäst så här på sommaren.
  Har även tänkt göra byxor och shorts i frotté.

  Solskyddskräm med hög faktor och heltäckande tycker jag är en bra kombo.
  För eller senare så åker nåt plagg av. Sen är det bra att vänja dem att anv. solskydd tills de blir större.

  /Aina (mamma till 4 väldigt ljusa/rödlätta barn och ett "normal pigmenterat" =) )

  SvaraRadera
 5. Bra frågor! Funderade själv runt detta igår. Vi kör på långärmat så gott det går, tunn jersey funkar fint tycker jag. Byxor är klurigare tycker jag. Jeans går helt bort när det är så varmt som det var i helgen. Men lite luftigare byxor i tunnare bomullstyg borde väl funka bra? Själv påbörjade jag igår ett par strax-under-knät-byxor till sonen i ett lätt denimtyg. Hoppas att de blir bra, och hoppas hinna sy färdigt dem idag.

  Men det här med vad man ska ha på när man är liten och ute och grejar i trädgården sommartid - det är en mycket bra fråga. *har funderat i tio minuter nu* Jag tror mitt svar blir byxor i bomullstyg, alternativt tunn denim. Jag tror det är vad vi brukar sätta på sonen i alla fall.

  SvaraRadera
 6. Jag blir så full i skratt när jag ser den där skjortan!:)När jag hittade det röd vita flodis tyget i mina gömmor när jag skulle test sy solhatt så tänkte jag: Men så bra, nu har jag ju hittat det ultimata tyget för att testsy en skjorta oxå! Snart lär det dyka upp en liknande hos mig, om jag lyckas få till en:) När det gäller sommar och sol och ca 2 åringar så kör jag hög solskydds faktor, oftast t-shirt och bomulls shorts som slutar under känt någonstans. Oj, nu blev kommentaren så lång att jag höll på att glömma bort att skriva att jag gillar skjortan!

  SvaraRadera
 7. Fin skjorta, inte alls hawaii! :) Har själv funderat på att sy en liknande av det gröna flodis-tyget.

  Har också funderat över det här med lämpliga sommarkläder. Tunna bomullstyger (långa ärmar och ben) känns väl svalt och bra. Har inte funderat över hur mycket det slits, min son sitter fortfarande ganska still. För mycket solskyddskräm känns väl i alla fall inte så roligt med allt vad de kan innehålla... :(

  SvaraRadera
 8. Fin skjorta, inte heller Hawaii enligt mitt tycke. Jag har en 1-åring och 3-åring. De får ha kortärmat när det är varmt eller tunna bomullsskjortor. Knälånga shorts i antingen bomull eller tunn jersey. Tunna jeanstyger kanske är bäst både i färg och tjocklek. Har solskyddskläder åt mina båda, använde mycket förra sommaren åt min då 2-åring när hon ville vara mycket i solen. Finns heldräkt av sådan med ganska långa ärmar så då behöver man inte använda solskyddsmedel. Man kan ju använda dem även om man inte är på stranden! Jag har ljushyade barn så solkräm använder jag om de skall vistas länge i solen.

  SvaraRadera
 9. 3/4 lång bralla tycker jag är bäst - men hål på knäna får man nog räkna med... 3/4 ger mer solskydd än shorts - men är mkt svalare än byxor, dessutom skyddar de mjuka knän vid krypiga klättriga lekar och ramlingar på grus och asfalt, aj!

  SvaraRadera
 10. Hej vännen!!! Nu är jag tillbaka i bloggvärlden igen!!!! Och idag hämtade jag ut ett paket på posten... TACK SNÄLLA!!!!!!! Det var alldeles för mycket... faktiskt..... Men tack, tack, tack....

  Svar fråga ett: Jag kör kortärmat och solkräm samt solhatt

  Fråga två: Lite kraftigare bomullsbyxor kunde vara ett alternativ. Men jag håller med dig om dilemmat. Bra byxor för årstiden är tyvärr inte slitstarka också....

  Skall snart kolla runt här på allt du sytt sedan jag försvann. Denna skjortblus är jättefin, inget hawaii alls :-) :-) :-)

  Vad du har fått till bloggen fint med alla flikar osv!!! HUR sjutton får man till det på detta sättet???

  Ha det super!
  Kram!

  SvaraRadera