Välkommen!

18 mars 2010

Orange det nya brunt!

Jag har fått dille på orange kantband. Förutom dessa kortärmade tröjor till makrillen så har dessa långärmade försetts med kantband i apelsinorange från Stoff och Stil. Vårigt och snyggt om du frågar mig!! Kanske är orange den varma årstidens motsvarighet till brunt?! Eller kan det bero på att jag har orange tråd i maskinerna?!

Har för första gången sytt kortärmade tröjor så jag passade på att sy i två olika mönster för att jämföra. Båda tröjorna är förlängda stl 86 eftersom makrillen fortfarande inte riktigt fyller ut en stl 92. Det ena mönstret är från Ottobre 4/2004 och det andra är Meedom. Jag brukar gilla Meedom väldigt mycket, men i detta fall föredrar jag nog faktiskt Ottobres mönster.


Nu TVÅ frågor till alla syvänner där ute:
1. När ni syr axelsömmarna - förstärker ni dessa eller syr ni bara ihop fram- och bakstycke?
2. Vad använder ni för stygnlängd och övertrådspänning på fållen när ni syr med tvillingnål?

För att ni ska förstå varför jag undrar så svarar jag på frågorna själv!!
1. Jag gör det ibland, men inte alltid. I interlock känns det mer nödvändigt än i jersey - har jag bara inbillat mig detta? Har det verkligen stor betydelse?
2. Jag har provat med alla möjliga inställningar. Senast har jag använt 3 på stygnlängden och 4 på övertrådspänningen på Easy Jeans. Det blir snyggast, men jag tycker att fållens söm har en förmåga att gå upp efter lite användning och några tvättar... Trist!

11 kommentarer:

 1. Snygga tröjor!
  och snygg orange! jag tycker det är svårt att hitta rätt nyans på orange, så lätt att den är knallorange och jag vill gärna ha en lite mer dämpad orange..

  Svar på fråga 1
  ja, när jag kommer ihåg :)

  SvaraRadera
 2. Jättesnygga! :)Härligt somriga!
  Jag brukar inte förstärka i axelsömmarna. Och jag harb slutat fålla tröjor med tvillingnål, den går upp alldeles för ofta. Men det går ju hur bra som helst att sy med tvillingnålen på kantbanden! :)

  SvaraRadera
 3. 1. Oreange rules!

  2. Oreange muddrullå regerar!!

  3. Supersnygga tröjor!

  4. Nej, jag förstärker inte dessa sömmar (får lite dåligt samvete nu, menar du med vliselinband eller med att sticka ned sömsmånen? (*borde veta*))

  5. Jag har en Cover Stitch. Syr därför aldrig med tvillingnål!

  6. Kram!!!!!

  SvaraRadera
 4. Om jag tar för lång stygnlängd har jag upplevt att några stygn kan "bubbla upp" och släppa lite. 2,5 kanske funkar bäst.

  Är oxå inne på orange. Det är verkligen en härlig färg, men än så länge så har jag bara sytt i tankarna. Hoppas att det tittar fram snart.

  SvaraRadera
 5. Orange är verkligen en toppenfärg. Jag har insett att jag använder den nästan jämt som accentfärg. Det är lite som killarnas svar på knallrosa på något vis.

  Jag har aldrig förstärkt sömmarna vid axlarna, men det kanske man ska göra? Nu gav du mig något att fundera på...

  SvaraRadera
 6. Supersnygga tröjor. Är Meedom den som är mest T-formad?

  Hmm, ska man förstärka axelsömmarna... det har jag inte gjort har iofs inte sytt så länge...

  Tycker oxå att tvillingsömmen lätt går upp efter tvätt. Men nu har jag precis fått hem min CoverPro å använder den istället. Hoppas de sömmarna håller bättre...

  SvaraRadera
 7. gu så snygga, verkligen min stiil;)
  är oxå svag för orange...

  SvaraRadera
 8. På barnens kläder (just nu stl 98) förstärker jag aldrig axelsömmen, men på kläder till mig själv gör jag det. Jag använder stygnlängd 3,5 och trådspänning 3 när jag fållar med tvillingnål bredd 4mm. Med vanlig raksöm är trådspänningen ca 4. Vad menar du med att sömen "går upp" efter lite användning? Menar du att trådarna går av eller att sömmen sprättas upp i början och slutet?

  SvaraRadera
 9. Först och främst:Tack för mönstrena! Snygga tröjor bägge två och det orange kantbandet gillar jag verkligen! Jag förstärker aldrig axelsömmarna fast det alltid står i Ottobres beskrivningar att man ska göra det:) Har inte funderat över hur jag har maskinen inställd när jag syr med tvillingnål men däremot måste jag hålla med om att dessa sömmar ofta inte håller så på fållar.Har undrat om jag gör nått fel eller fäst tråden dåligt men sedan har jag insett att sömmen inte går upp där jag fäst den utan på nått annat ställe. Däremot har det aldrig hänt att villningsömmen gått upp när jag använd den när jag sytt kantband, vad nu detta kan bero på?

  SvaraRadera
 10. Jag förstärker inte axelsömmarna på barnplagg, men det borde jag kanske göra. Har inte så stora barn själv så ännu så axelsömmarna är så korta och borde inte hänga ut sig liksom. ;)

  När jag syr fållar med tvillingnål har jag stygnlängd 3-3.5 och övertrådsspänning 5 ungefär, men det är ju på min Husqvarna Prelude 370.

  Har också varit med om att sömmen spruckit upp någon enstaka gång. Dötrist, men det är så mkt snyggare med tvillingsöm än fuskoverlocksöm vilket är mitt alternativ.

  SvaraRadera
 11. Tack för era svar! Det var himla kul att höra hur ni andra gör!!

  Med förstärkning menar jag med formband, vävt tyg alt samma tyg men klippt "på tvärsen". Jag kan säga att jag är rätt dålig på att göra detta...

  Ska prova att minska stygnlängden på fållen. Ja jag tycker att där en del stygn bubblar sig så släpper sömmen lätt. Inte så roligt när sonen kommer hem från dagis och tröjan han använt för första gången har släppt i fållen... Blä! Nu vill jag också ha en cover-maskin!!

  Japp, det stämmer att Meedom är den tröja som är mest t-formad.

  Jag håller med om att det är svårt att hitta ett alternativ till tvillingsömmen till fållar...

  SvaraRadera