Välkommen!

19 april 2011

Solhatt à la makrill

Nu närmar sig sommaren. Igår hade vi superfint väder här på västkusten. Vi fick akutåka med makrillen till skoaffären och införskaffa "klara-färdiga-spring"-skor, för att dra på ett par kängor på hans fötter kändes rent ut sagt som tortyr. Och grabben har redan hunnit bli solbränd i ansiktet, sådär så att han nästan ser smutsig ut :)

All denna sol har fått mig att fundera på att konstruera ett eget solhattsmönster. Jag menar - använder man sig av märket "makrill" och bor på västkusten så måste man ju ha en solhatt i sitt sortiment. Och här är den, min nya solhattsmodell!!Jag tycker oftast att man vill ha en så tunn solhatt som möjligt. Och syr man då en modell med brätte så blir det lätt lite för lite stuns i brättet om man inte syr i ett något kraftigare bomullstyg. Eller rättare sagt, alla tunna bomullstyger funkar inte så bra till en sådan modell. Att använda mellanlägg är mestadels bökigt... Med en klockad modell slipper man det bekymret tänkte jag och gav mig på att rita en sådan.

Första försöket blev alldeles för litet för mitt huvud och för kort, såg mer ut som en rolig kräftskive-hatt. Då använde jag mig av sex delar. Andra försöket blev perfekt. Då använde jag bara fyra delar eftersom jag tyckte att den första modellen blev lite väl "tjejig". Med fyra delar blir den alldeles lagom klockad och passar bra som modell både till vuxen, flickor och små pojkar (anledningen till att jag skriver "små" är för att jag nog tror att större pojkar än makrillen är så pass medvetna att de tycker att en sådan solhatt är för tjejig (tyvärr, måste jag väl säga...) och att det istället ska vara keps eller modell fiskarhatt. Själv tyckte jag att prototypen blev så himla bra att jag även gjorde ett ytterskal så att hatten faktiskt går att använda.

Det finns ju mängder med klockade modeller på solhattar på marknaden och i mönstertidningar, så den här är knappast unik i sitt slag. Men den är åtminstone ritad av mig! Nu ska mönstret bara förminskas hela vägen ner till 3-6 månader hade jag tänkt mig.

6 kommentarer:

 1. Åh, den ser jättefin ut! jag gillar verkligen klockade modellen på solhatt!

  SvaraRadera
 2. Jättefin ju! Och jag är impad över det egenritade mönstret!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också klockade solhattar är fina- och duktiga du som fixar att rita eget!

  SvaraRadera
 4. Tack å bock! Det var faktiskt inte så knepigt. Sen hade jag nog lite tur som fick in en bra form på mönsterdelen redan på andra försöket ;)

  SvaraRadera
 5. Finfin hatt! Det blir nog en bästsäljare i sommar!
  ...hade varit kul att se hur den ser ut på ett huvud oxå!!

  SvaraRadera
 6. Gillar hattmodellen, borde ge mig på att rita ett.

  SvaraRadera