Välkommen!

13 maj 2010

Gynther - andra försöket

Första Gynter-skjortan ligger i en hög och väntar på att bli bortglömd. Jag jobbar på det, kan man säga. Andra Gynther-skjortan gick inte heller på ett snöre, men den sydde jag åtminstone klart :) Klippte lite fel och sydde lite mer fel, men vad kan man förvänta sig egentligen?! Det här är mitt första (eller okej då, andra!) försök att sy barnkläder i vävda tyger. Läskigt värre. Jag har ganska mycket vävda tyger här hemma, men de blir allt som oftast liggandes. Men nu gjorde jag slag i sak och tog ett av de gamla mjuka påslakanen och använde till skjortan. Blev helt okej för att vara första försöket, men klart att det kunde blivit snyggare kantband på sina ställen. Har inte bestämt mig för om jag ska sätta vanlig knapp eller tryckknapp.

Modellen har dock gett mersmak och jag har några tyger som jag tänkt använda mig av när jag fått in snitsen på kantbanden. Vänta och se!

Men hur syr man egentligen kantband? Var och hur börjar och slutar man på snyggaste sätt i ärmslut och nertill?


Uppföljning: Jaha, då var storleken alldeles för stor för makrillen som använder stl 86/92 idag. Utgick från mönstret till stl 2 år och visst såg den lite stor ut när jag klippte till, men väl på så var den gigantisk!!! Passar nog mer en 3-åring. Så den får hamna i makrillshopen till vrakpris eftersom det är första försöket...

12 kommentarer:

 1. Den blev ju hur fin som helst!!! Jag gillar verkligen den här modellen och många andra av Gynthers modeller dessutom och jag har tvärtemot dig nästan enbart sytt i vävda tyger. Mjuka tyger är definitivt en utmaning för mig! Tänk så olika det kan vara:) Det där med bandkantning är verkligen en hel vetenskap!!!

  SvaraRadera
 2. Superfin, både modellen och tyget. Har många tankar på att sy till Skrållan flera sådana här, sist gjorde jag en med kortärm, mudd i ärm och nedtill. Blev helt OK:)
  Detta med bandkantning har jag fått lära mig ett bra knep. Ska försöka tuta om den, ska ockås försöka beskriva den-annars håll utkika på min blogg framöver.

  Börja ca 4 cm in på kantbandet när du börjar, sy runt tills du nästan är framme vid starten ca 4 cm ifrån. Omlotta starten och slutet inkl sömnmån för att se att det passar, lägg sedan kortsidan av starten och målet veckla ut kantbandet helt och sy en söm längs kortsidan. Vik sedan tillbaka kantbandet och simsallabim så har du fått ett bra slut på bandet. Tips är att lägga det vid en sidosöm.
  Hängde du med?! Svårt att beskriva i ord-ska som sagt göra en bra bildbeskrivning inom kort.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Tycker den ser jättefin ut! Har oxå tänkt försöka mig på en Gyntherskjorta men drar mig lite för detdär med kantbanden...

  SvaraRadera
 4. Köpte en kantbandspresarfot till min maskin. Visst, den kostade väl 250:- men det blir jämna fina sömmar med den. Jag började på en skjorta förra veckan,ska försöka mig på infodring i halsen.

  Lycka till med nästa!!
  .

  SvaraRadera
 5. Superfin!
  Jag syr på kantbanden innan jag syr ihop delarna, då blir det inga skarvar mitt på.
  Dvs först syr jag ihop en av axelsömmarna, (jag brukar sy ned de sömmarna med raksöm), sen kantbandar jag halsringningen. Sen syr jag ihop andra axelsömmen och förstärker. Sen kantar jag fram och bakstyckena nedtill och ärmarna sen syr jag på ärmarna, förstärker. Sen syr jag ihop på sidorna från ärm till nedtill-klart. Hoppas du förstod!
  /Anna

  SvaraRadera
 6. Just ja, ang kantbanden så viker jag de bara över kanten och syr med raksöm. Har en kantbandsfot till min symaskin, men jag tycker det är värdelös...

  SvaraRadera
 7. Jättefin skjorta!! Tyget är så fint! Jag har en hel hög med vävda tyger som jag har tänkt ska bli Gynthers-skjortor, men precis som du så känner jag mig mer hemma med de mjuka materialen så det har inte blivit av än.... Lite lustigt, eftersom vävda tyger ju egentligen är lättare att sy i eftersom de är mer "stabila".

  Fint med lite tips på bandkantning här i kommentarerna. Tack för det!

  SvaraRadera
 8. Härlig skjorta, synd att den blev för stor, jag gjorde ett par hängselsommarbyxor av hennes mönster, det blev för stort det med :)

  SvaraRadera
 9. Jättefint tyg, nästa storlek blir nog perfekt! / Jennie

  SvaraRadera
 10. Söt skjorta!

  Ang kantband så syr jag också på dem innan jag syr ihop, inga skarvar då! Har också kantbandsmojäng till snedslå men den är VÄRDELÖS!!!! Mycket enklare att sy på fri hand tycker jag. SÅ få nålar som möjligt så att kantbandet kan följa med tyget, om du förstår vad jag menar. Kycka till, efter några försök brukar det ge sig. PÅ denna modell har jag dock skippat kantbanden helt och gått över till infodring i halsen och helt vanliga invikta fållar i ärmslut och nederkant.

  Ett tips om storleken, du som gillar meedom, jämför med dem så får makrillen rätt storlek!

  SvaraRadera
 11. Tycker den ser jättefin ut så det är ju synd att den inte passar Makrillen! Har precis lånat en Gynther bok från biblan och tänkte testa sy en skjorta åt lilleman... Nu fick jag lite tips och inspiration så nu är det bara tyg som fattas:)

  SvaraRadera
 12. Tack för era kommentarer!! Jag är faktiskt så pass nöjd med skjortan att jag ska göra ett nytt försök ikväll!! Då ska jag prova att kantbanda innan jag syr ihop!

  SvaraRadera