Välkommen!

17 februari 2010

En enkel fråga...

Ottopippi har börjat med dagens triviala fråga i sina inlägg - ett underbart inslag tycker jag!! Jag har inte tänkt att härma henne, men har en fråga som jag funderat på och som jag gärna vill ha svar på.

När man klipper itu ett rundstickat tygstycke så står det i en gammal sömnadsbok från 70-talet att man ska klippa utmed en "rand" som finns i tyget. Vardå, undrar jag? I de tyger jag klippt isär hittills har jag aldrig sett en enda liten skarv...

Svar emottages tacksamt!

10 kommentarer:

 1. Menar de inte längs med en maska då? För att säkerställa att man inte klipper snett...?

  /Maria

  SvaraRadera
 2. JAg skulle tro att de menar att man ska kippa längs med en maska, om tyget är ribbat så syns de ju tydligt. Det är för att du ska veta var du har trådraken (heter det så?) efter att du klippt tyget så att det är rakt i kanten och sedan enklare att lägga rakt när du klipper i tyget.

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag skulle sy i ett rundstickat trikåtyg för ett tag sedan, och efteråt såg jag att det fanns en rand, som om en maska hade släppt, det kanske inte finns på alla tyger, men titta en gång till, för jag märkte det först när jag sytt plagget, och då var det inte så kul. hälsningar Marika

  SvaraRadera
 4. Jag har faktiskt köpt sådana tyger... Tex det randiga Polarntyget som fanns på Ohlssons tyger för något år sedan. I tyget (som var tvärrandigt) fanns en tjock rand på längden där trådarna löpte utan att vara stickade. Antar att det är denna de menar! Samma rand fanns på ett retrotyg jag köpte på Jofotex, dvs ett "äkta" 70-talstyg som blivit liggande.

  SvaraRadera
 5. Bra fråga som jag också funderat över! Ibland är det ju uppenbart, men det är verkligen inte alla rundstickade tyger som jag har hittat någon rand i...

  SvaraRadera
 6. Då måste det vara så att jag aldrig "råkat ut" för ett sådant tyg!! Men uppenbarligen bör man hålla utkik innan man sätter saxen i tyget... Tack för era svar!!

  SvaraRadera
 7. jag ha faktiskt aldirg kommit över ett rundstickat tyg tror jag...

  SvaraRadera
 8. På sätt och vis är det ju bättre utan rand, så kan man utnyttja hela tyget bättre tänker jag mig. En annan sak, jag tycker ofta de är snett tillklippta när man får muddtygerna. Jag försöker följa en maska och viker så att det blir rätt på det hållet och då är det nästan alltid snett i kanterna. Antingen får man stunta i att det är lite snett eller också jämna till och då blir det ju en hel del svinn. Nåväl, ingen stor grej kanske.

  SvaraRadera
 9. Hej vännen! Har varit bloggborta ett tag.... Var INTE orolig för att "härmas"! Det är ju bara bra om fler ställer frågor så man lär sig ännu mer :-).

  Jag tror (men tror bara) som de övriga. I vissa tyger finns en rand. Då klipper man ju givetvis där. I andra som saknar denna klipper man längs en maska!

  SvaraRadera