Välkommen!

5 december 2009

Gör jag något fel?!

Jag har sytt två klänningar, den ena i Jofotexelefanterna och den andra i Jofotexugglorna med lycra. De blir jättefina båda två (kul att få sy till tjejer!!) - bild kommer senare när jag skickat iväg paketet till mamman som beställt dem - men jag önskar kanske att tyget inte töjt sig så mycket när jag fållade dem.

Jag använde mig av Geckos resårkanal som också kan användas som fåll. Har tidigare inte använt den som fåll och brukar inte sticka ner sömsmånen när jag använder den som just resårkanal. Nu gav jag mig alltså på två, för mig, nyheter. När jag sytt kanalen tyckte jag att tyget töjde sig - mer på elefanterna är på ugglorna. Så då stickade jag ner sömsmånen, men då blev det ännu mer volangeffekt nertill.

Jag tror inte att det har med trådspännningen att göra. Alla andra sömmar har funkat fint utom just fållen. Måste jag minska pressarfotstrycket på ol? När jag gjorde stickningen på vanliga maskinen så hade jag pressarfotstryck 1 ungefär - skulle den varit noll?

Någon som har något tips för att undvika denna volangeffekt i framtiden?

5 kommentarer:

 1. Jag kan tyvärr inte hjälpa dig :-(. Hoppas nån annan kan!

  SvaraRadera
 2. Jag kämpar ständigt mot volangkanter. Vissa saker är helt omöjliga för mig att få till, tex filtar i velour/interlock. Blir en enda kavalkad i volangkant :-D Tror det beror mycket på maskin, och tyget. Jag är väldigt försiktig med att sticka ner sömnsmåner och kanter, och när jag gör det så använder jag en gles raksöm.

  Sorry, inte mycket hjälp där...

  SvaraRadera
 3. Tack för att ni läser... Förmodar att det är den hårda vägen man ska gå och göra om, göra om, göra om, gära om tills det funkar ;)

  Doris&Assar: jomen, det var väl visst till hjälp!

  SvaraRadera
 4. Jag hade gärna viljat ha svar på denna undran. Råkar ut för samma sak som dig. Ska ikväll fålla Jofotex ugglor och hoppas att jag klarar det utan volangerna.

  SvaraRadera
 5. Prova att ställa upp diffmatningen på overlocken så att den håller in sömmen. Pressarfotstrycket på vanliga maskinen har jag alltid på lägsta när jag syr i trikå. Funkar fint här. Testa också att pressa med strykjärnet innan du stickar ner sömsmånen. Lycka till!

  SvaraRadera