Välkommen!

18 november 2009

Lurigt värre. Och så några mössor.

Jag har ägnat kvällen åt att titta på instruktions-dvd, klämma, känna och dra i allt som går att klämma, känna och dra i, läsa instruktionsbok och NATURLIGTVIS testköra overlocken. Trots detta trevande första försök att lära känna varandra så ska jag villigt erkänna att mitt självförtroende är litegrann tillknöcklat för tillfället. För det var inte så enkelt som jag trodde. Jag kan ju knappt ens svänga!!!


Har förstått att det är bra om man bara "putsar" sömmen med kniven och därför inte klipper till med för stor sömsmån. Låter vettigt. Men var på pressarfoten ska jag ta sikte så att jag inte sladdar i svängarna och helt plötsligt skär bort en ofrivilligt STOR del av tyget, som då inte var sömsmån? Förmodligen en vansinnigt korkad fråga som jag kommer att skratta åt mig själv för att jag ens vågade ställa - men i detta läge är jag villig att ta på mig dumstruten ett tag. Eller är det så enkelt att övning ger färdighet? I så fall: tur att jag bara testsyr ännu...


Och så var det mössorna ja. Det är en beställning till två systrar. Och eftersom man ska avsluta positivt så säger jag bara - jag är jättenöjd med resultatet! Hoppas att tjejerna blir det också!Randig velour från Jofotex. Fleece från Stoff och stil. Mönstret till den svartrödrandiga är från Doris & Assar. Det andra har jag själv ritat av från en köpt mössa och sedan förstorat till en några nummer större mössa.

9 kommentarer:

 1. Hm, jag försöker i största möjliga mån att INTE svänga med overlocken...hur förklarar man det nu då?! Alltså svänger gör man ju men med tyget och inte maskinen. Jag liksom försöker få tyget att gå så rakt in i maskinen som möjligt så att svängandet redan är klart när det kommer till pressarfoten. Till skillnad från vanliga maskinen då där man ju liksom svänger PÅ tyget. Jaha, glasklart va ;-) Kanske kommer någon som är bättre på att förklara!

  Och du, TACK för den fina kommentaren i min blogg!! Det värmer!! :-) Alltid kul att höra att folk gillar det man syr men ännu roligare att det dessutom är kul att läsa. Det är ju så kul att skriva, men ibland tycker jag att jag svävar ut - men nu vet jag att jag iallafall har en läsare som gillar det :-)

  SvaraRadera
 2. Heja på!!!! Fina mössor!

  När det gäller kniven: Jag kör YTTERST sällan med kniv! Jag har samma problem som du, tycker kniven "skär bort" för mycket när tyget svänger. Det funkar hyfsat om man "drar ut tyget rakt" så att ev svängar försvinner. Men jag klipper till mina mönsterdelar ganska exakt så som jag vill ha dem, så jag ser inget behov med att skära? Oftast använder jag kniven då jag "på känn syr" och inser att ngt har blivit för stort och jag vill ta in sömmen ett par cm.

  Men, jag har fått intrycket av att alla kör med kniv?? Ska bli spännande att se övriga svar!
  :-)

  SvaraRadera
 3. Jättefina mössor!!
  Kör nästan heller aldrig med kniven. Hade samma problem som du ;-). För mig fungerar det bättre utan!!

  SvaraRadera
 4. Fina mössor! Jösses, det verkar vara en hel vetenskap med overlock, kanske klarar mig utan?:) Näe, skämt och sido blir jag lite avis på dig som beställt din och kommit igång, själv har jag inte tagit mig i kragen och bestämt mig för vilken jag ska beställa ännu! Gick leveransen snabbt? I min enfald trodde jag föresten att det var givet att köra med kniv men det är det tydligen inte, bra att ha med sig inför framtida overlock sömnad:) Lycka till med maskinen och hoppas du blir nöjd när du lärt dig hur den funkar!

  SvaraRadera
 5. Tack för all pepp! Ikväll tar vi nya tag, maskinen och jag. Ska sluta sy på små restbitar och ge mig på ett riktigt plagg istället för att låtsas "om det här är ett byxben hur blir det då...". Ska även prova utan kniven. Men som Jumel säger, jag trodde att det var det som var grejen med overlock!

  Jumel: Leveransen gick supersnabbt när väl betalningen kom fram. Sammantaget tog det nästan precis en vecka från beställning till jag hade maskinen. Jag betalade via min bank och det tog väl ca fyra dagar för pengarna att nå mottagaren.

  SvaraRadera
 6. Nämen hörrni, ingen kniv?! Nu blir jag förvirrad - det är ju kniven som är grejen... eller?! Jag kör ALLTID med kniven :-) Toppen när man får helt motstridiga tips, eller hur ;-)

  SvaraRadera
 7. Hittade precis till din blogg. Kul hit ska jag komma igen!
  Jag har samma maskin som du beställd från samma ställe. Tyckte också det var svårt att svänga i början men man vänjer sig. Däremot tycker jag fortfarande att det är jättesvårt att sy svängda smala saker som t.ex. knäppflärparna på dregglisar. Även om den 3-trådiga overlocksömmen är mer lättsvängd än den 4-trådiga.
  Ang. kniv, jag kör alltid med kniv och putsar det yttersta på sömsmånen. Tycker sömmen blir snyggast så. Annars måste man vara så himla nogrann och det orkar jag inte. ;)

  SvaraRadera
 8. fina mössor!!

  jag gör nog som Karin, kniv skall det vara!! och sväng på tyget före låter som jag gör oxå....men, har inte din maskin något tillbehör typ en kantlinjal eller så, det hjälper mycket, jag har en till min pfaff overlock och kan inte leva utan den!!

  men övning ger färdighet såklart!!

  SvaraRadera