Välkommen!

17 juni 2011

I huvudet på mig just nu...

De senaste dagarna har mitt huvud ägnat mycket tid åt att fundera på prissättning av mina kläder. Det är banne mig inte enkelt att sätta pris på det man syr. Man vill inte vara för dyr. Men att konkurrera med de vanliga butikskedjorna det går ju bara inte, det har vi nog alla märkt. Och för de allra flesta av oss som syr så är det kanske inte tanken heller. Men handen på hjärtat - hur många är vi inte som lägger ganska mycket tid på att sy kläder som vi sen säljer för alldeles för lågt pris? Men om man som jag ska driva ett företag vars inriktning är försäljning av hemsydda barnkläder och barnprylar så funkar det inte med ideellt arbete (åtminstone inte hur länge som helst...). Och då räknar jag inte in den tid jag lägger på att rita egna mönster utan bara själva sömnaden. Jag hoppas att de som väljer att köpa och beställa kläder av mig uppskattar den omtanke som jag vill kunna lägga på varje plagg som jag syr och är beredda att betala för detta och den personliga service som jag ger. Från och med idag har jag därför höjt priserna i Butik makrill. Jag har kommit fram till att jag inte kan "skänka" bort mitt hantverk. Jag har med denna prishöjning förhoppning om att återigen kunna känna glädje i att sy på beställning och inte bara känna stress över att jag är "för billig" och att "det inte går ihop". Det blir inte roligt i längden. Jag hoppas också att prishöjningen ska innebära att jag kan ge mina kläder och prylar den tid som krävs för att ge dem mer personlig prägel. Om inte det går ihop, ja då får nog detta företag gå i graven...

Eller är jag helt ute och cyklar?

15 kommentarer:

 1. Jag tycker att du gör helt rätt!
  Väljer jag att handla hos dig istället för på de stora kedjorna så är jag ju på jakt efter just ett hantverk!

  Självklart ska du höja priserna!

  SvaraRadera
 2. Vill man ha unika plagg så är man beredd att betala:) Och jag hoppas att ett högre pris bara får folk att inse varans värde. Lycka till, tycker det är rätt:)

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig, det är skitsvårt. Speciellt att ta betalt av ens vänner och andra man känner.
  Men du har rätt, man kan inte heller ge bort hantverket och framförallt den tiden man lägger ner.

  Lycka till och tack för all inspiration.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, det är inte lätt att veta vad man ska sätta för pris på det man har gjort. Du gjorde helt rätt som höjde priserna, man ska verkligen inte skänka bort det man hantverken. För det tar ju trots allt tid att göra allt detta.

  SvaraRadera
 5. Du tänker helt rätt. Problemet är väl att de flesta i Sverige inte vill betala vad varan egentligen kostar att tillverka här. Inte skulle vi kunna sälja T-shirtar för 59 kr om de tillverkades i Sverige och hade svensk lönestandard. Vi köper ju billiga varor tack vare att andra länder är fattiga.

  Jag hoppas att konsumenter ska bli mer medvetna och intresserade av att handla fair trade varor.

  SvaraRadera
 6. Tack för stödet!

  PiluttaDej: att ta betalt av familj och vänner är det svåraste av allt. jag har ALLTID prutat på mig själv när någon som står mig nära har velat köpa av mig... men så kan det ju inte fortsätta.

  Linnea: jag håller fullkomligt med dig!

  SvaraRadera
 7. Kan bara hålla med, jag är värdelös på att ta betalt... Men man blir ju så stolr/glad om någon tycker om det man gjort.

  SvaraRadera
 8. Tycker att du är helt på rätt väg när du höjer priserna. Jag hade också jättesvårt för att sätta rätt priser i början, men jag intalade mig själv att det inte är rättvist mot min familj att jag ska sitta och ägna så mycket tid vid symaskinen - HELT GRATIS nästan!!! När jag tog de priser som jag verkligen tyckte kändes bra ökade både sylusten och det dåliga samvetet gentemot barnen försvann. Och när jag väl sålde något blev jag dubbelt så glad som jag blivit vid tidigare försäljningar. Lycka till och kör på med dina härliga kläder!

  SvaraRadera
 9. Mycket bra val. Jag tror folk är beredda att betala! Dessutom kommer du ju troligtvis orka och vilja sy mer när det faktiskt blir lite mer vinst av det hela. Det blir ju mer hållbart.

  Du har verkligen inte för höga priser av det jag kollat på! Man kan inte jämföra sig med Lindex eller dylikt, men om man jämför med DUNS och alla de fina danska klädmärkena är det ju fortfarande mycket bra priser med avseende på vad man faktiskt får.

  SvaraRadera
 10. Helt rätt! Och bra sagt det där med att priserna baseras på att andra är fattiga i en annan del av världen.

  Tänk på VÄRDET du skapar för den som köper. De löser ett behov=klä barnen med en mening=unikt,med hög kvalitet och handgjort.

  Jag övar mig med att ta betalt av brorsan. Han har råd med kläderna och tycker att det är värt det. Men visst är det svårt varje gång jag säger hur mycket jag vill ha för ett plagg. Och då är ju inte arbetskostnaden/mönster/tankearbete/administration osv inte helt medräknat. Men övning ger färdighet, hehe, och pengar på banken :)

  SvaraRadera
 11. Självklart är det rätt att ta skäligt betalt. Varför ska man arbeta nästa gratis bara för att man gör något som är roligt? Jag har valt att i stort sett inte sy till andra utan tackar nej vid förfrågan eftersom jag har svårt att ta betalt, speciellt utav vänner och det är främst de som ber mig. Jag väljer istället att sy enbart det jag själv vill och ser det som en (hemskt dyr) hobby. Jag syr hellre till mina egna barn än till andras utan att direkt få något för det. Du gör helt rätt som höjer priserna! Om man räknar ut timpenningen och jämför det med vad ett "vanligt" jobb ger så är det fortfarande alldeles för låga priser.

  SvaraRadera
 12. ja, jag kan inte mer än hålla med senaste "talaren", det är fortfarande för låga priser sett till timkostnaden... men prishöjningen får nog gå i etapper :) jag var länge inställd på att bara sy som hobby, men när jag fick möjlighet att sälja i butik så kändes det bättre att registrera företag. det är mestadels roligt men ibland stressande. jag ska ge det några år, det finns många idéer men just nu finns ingen tid att genomföra dem. vi får se hur det blir framöver!

  SvaraRadera
 13. Visst måste man ta ordentligt betalt (men åh så svårt det är)! Vi som syr vet ju oftast hur mycket tid som egentligen ligger bakom plaggen, men det är inte alltid lätt för utomstående att få grepp om. Stå på dig!

  SvaraRadera
 14. Hejja! Det är jätteviktigt att ta bra betalt för kvalitet. Då fattar också folk vad som ligger bakom. Det sätter också en standard för andra som syr och säljer. Det är inte alls bra om några dumpar priserna.
  Man ska inte sälja sig själv för billigt, och jag tror att kunderna uppfattar vad som är bra.

  SvaraRadera
 15. Helt rätt! Jag håller med, det är jättesvårt med priser. Men vi får inte skänka bort de hantverk vi lägger så mycket tid på!!
  Trevlig sommar!

  SvaraRadera