Välkommen!

25 augusti 2011

Ny modell

För tillfället har jag mer än fullt upp. Det är beställningar och vinster (dåligt samvete...) som ska sys och mitt i alltihop behöver snultran massor med påfyllning i byrån SAMTIDIGT som jag ska lämna in min ol på service på fredag... Det brinner i rumpan på mig minst sagt!

Att snultran behöver påfyllning i byrån är ett litet problem när tiden är begränsad. Vi har inte många bodysar som passar och tvättmaskinen kan inte gå oftare än den gör... Och de köpta leggings med resår som jag har till snultran funkar inte alls. Hon är för rund och resåren för tajt. Verkar inte skönt. Nä, här hemma är det muddisar som gäller. Så igår fick jag lägga undan allt annat och koncentrera mig på det egna barnet.

Emsters alster har visat så himla fina smala muddisar att jag suckat av lycka när jag sett dem. Har länge velat ha någon liknande modell i min samling. Igår satte jag mig och ritade en nytt mönster i stl 68. Det rödvitblåa paret var först ut. Interlock från Jofotex och muddväv från S&S. Jag blev väldigt nöjd, men ville ha mer plats i rumpan för blöjan samt kortare ben för att ha långa muddar i bensluten. Så det blev till att rita om. Andra paret är i jeanscollege från Mjuka tyger. Superskönt tyg för små bäbisben! Muddväven återigen från S&S. På sista bilden har snultran på sig "jeansmuddisarna" tillsammans med en body som jag också sydde igårkväll. Totalt blev det två bodysar och två smala muddisar igår - inte illa pinkat tycker jag själv. Bodysarna har jag dock inte redigerat bilderna på ännu...
På senare tid har jag fått många frågor om mönster på mina kläder. Sedan jag registrerade firma ritar jag allt själv. Till mina egna knoddar syr jag ibland utifrån befintliga mönster, men jag säljer inga kläder som jag inte själv har ritat mönster på. Många mönster har jag ritat på "fri hand" utifrån köpta plagg och mönster som jag inte varit nöjd med utan gjort diverse ändringar på, för att sedan gradera. Men för att vara ärlig, så har det inneburit mycket gissande och mycket som inte heller har blivit bra och därför aldrig visats upp i bloggen.

Därför kan jag varmt rekommendera att investera i en bok av Winifred Aldrich "Metric pattern cutting for children's wear and babywear". Den är super för att komma igång att rita mönster själv. Med hjälp av den har jag kommit igång att rita mönster helt från scratch och gradera dem. Och det är bra mycket roligare att rita egna mönster när man förstår hur ett mönster är uppbyggt och hur man ska tänka för att göra de ändringar som man vill få till. En sak bara: kom ihåg att skriva ner de mått och ändringar av mått du gör - det blir liksom lite enklare då ;)

12 kommentarer:

 1. Vad tjusig hon är! Vilken fin body! Och byxorna ser ju jättemysiga ut. Här hemma har jag en smalis, så resår funkar fint för oss. =)

  Tror jag lånat den boken på jobbet en gång förresten, dessvärre tog jag mig aldrig tiden att läsa den. Så den lämnades tillbaks oläst. Kanske är dags att låna den igen, eller så fortsätter jag på köpemönster, det lilla jag syr.

  SvaraRadera
 2. Men du, det är så kul att få grunden i hur mönster är uppbyggda att man även får ut mer av köpta mönster :)

  SvaraRadera
 3. Jättefina saker!
  Hon är hur gullig som helst! Jag gillar ocksa mest mudd istället för resar. Min Lucky var ocksa rund som bebis. Vägde 9 kilo när han var 9 manader... Nu sen han gar och springer har jag mer problemet att mudden skall halla sig uppe :)

  SvaraRadera
 4. Åh så fina de blev båda två! Och tack för tipset om boken. Blir ju som sagt oftast mer eller mindre kvalificerade gissningar när man ritar mönster...

  SvaraRadera
 5. Superfina!!! Sitter perfa på sötisen!

  SvaraRadera
 6. Så snyggt, allt! Älskar de randiga brallorna! Klart du får sno knappen njaa :-D

  SvaraRadera
 7. Så fina! Ser ut att vara en bra modell! Kul att du gillar mössan =)

  SvaraRadera
 8. Inne i en röd/blå period??

  Jag blir inspirerad att också lära mig mer om mönster. Tack för tipset. Ska jag ta sen längre fram...

  Golvet på bilden är fortfarande supersnyggt! Kul att se Snultran växa också :)

  SvaraRadera
 9. Jättefina kläder! Det är så fint att kombinera med rött. Jag har också den boken och den är super. Speciellt om man gått en kurs innan för att få lite handledning. Jag suktar efter boken för vuxenkläder men tvivlar på om jag har riktigt tid till sådan sömnad just nu. = )

  SvaraRadera
 10. Hej vännen! Förstår att du har fullt upp! Bränn inte ut dig som jag gjorde bara.... :-). Byxorna blev jättefina! Vilket schysst mönster! Tusen tack också för boktipset, måste kollas upp! Kram!!!

  SvaraRadera
 11. bra tips på bok, ska nog kolla in! gör precis som du, syr till mina egna eller våra syskons barn av tex ottobre mönster, ritat mönster själv på sådant jag säljer, men det är klart man chansar ju en del ibland på graderingarna...snygga muddisar du sytt!

  SvaraRadera
 12. Vilket bra tips på bok!
  jag har börjat fnula lite på egna mönster, tittat på köpa kläder och gissat, tagit gamla mönster och ändrat men det är svårt att få helt bra.

  SvaraRadera