Välkommen!

30 mars 2010

Söta S goes makrill

För ett tag sedan fyllde denna lilla tjej 1 år. Av oss fick hon bland annat en mössa med tillhörande scarf. Jag är ett big fan av ugglorna från Jofotex och en bra tumregel är att ge bort något man själv gillar! I mailboxen fick jag för en tid sedan en livebild på lilla fröken - så söt! Och vilken tur, för jag hann aldrig att fota innan jag slog in presenten...

28 mars 2010

Apigt!

Makrillen behöver fortfarande tröjor, såväl långärmade som kortärmade. Här är en tröja som fick namnlapp påsydd idag. Precis när den var färdigsydd såg jag att tyget var missfärgat i trycket på framstycket från ena axeln och i en rak linje ner mot fållen. Åh, vad sur man blir då. Jag såg nämligen den där missfärgningen redan när jag fick tyget från Stoff och Stil. Och tänkte då att den får jag se till att undvika... Okej att jag glömde bort den, men kunde den inte hamnat på bakstycket!!? Tur i oturen att tröjan var till makrillen. Förhoppningsvis :) är han inte still så hemskt mycket så att någon hinner se det... Meedom form 1 använde jag som mönster.

I färgerna påminner den lite om en body (fanns säkert som tröja också...) med apor från Småfolk som jag tyckte var så himla fin. Fast aporna är helt olika varandra :)

26 mars 2010

Vinstmössan!

För ett tag sedan hade jag en tävling i vilken man kunde vinna en kronmössa i valfri storlek och tyg. Vinnaren av tävlingen blev Lindus!!

Hennes lilla tjej ville ha en mössa i det lila stjärntyget från JNYdesign. En sysvacka orsakad av några förkylningar toppad med magsjuka i ett par omgångar gjorde att dagarna gick och någon mössa blev varken sydd eller skickad. Nu hoppas jag dock att mössan har nått mottagaradressen och att den passar lil(l)a fröken!


Snart är det kanske dags för ytterligare en tävling. När besöksräknaren passerar 10.000 besökare kan det hända att jag anordnar ytterligare en. Vad skulle ni vilja vinna då?!

Annars får ni ha en trevlig helg allihop!!

25 mars 2010

HJÄLP! Vändsy fleeceoverall?!

Jag har tänkt "svänga ihop" en fleeceoverall med foder i trikå, muddar i ärm och benslut.Tänkte utgå från ett overall-mönster i Ottobre 4/2004 men ska göra om den bl a med muddar i ärm och benslut, kantband i luva och på "locket" på framstycket och inte använda dragkedja utan tryckknappar. Nu har jag suttit och grunnat halva förmiddagen (är hemma för magsjuka...) på hur jag ska få ihop den på ett snyggt sätt... Jag vill helst inte ha några synliga sömmar invändigt, men snart ger jag upp. Kanske får jag börja med att testsy en dummy först...

Har någon därute bra tips på hur man vändsyr en overall!? Jag fattar verkligen inte!!

23 mars 2010

Bara en mössa

Det är lite klent med färdigsydda plagg här hemma nu. Men jag har en massa i "pipen" - det dräller mönster och tillklippta delar i hela matrummet (till min mans stora förtret)! Anledningen är att det har trillat in en hel del beställningar de senaste dagarna. Alla ifrån härliga vänner på alla möjliga håll runt om i vårt avlånga land!! Kul kul!! Och sen har jag börjat på hemlisbytet som jag är med på denna gång. Och sen, inte att förglömma, ska Tygterrier få sin del i bytet som innefattar en tröja av de gröna fordonen från Mjuka tyger.

Så idag bjuder jag bara på en mössa som jag sytt till mig själv. Vanlig toppluva utifrån eget mönster och i petrol/rosa campan. Favoritmössan just nu!!

Vill också säga att jag har varit på strålande humör idag!! För första gången på väldigt länge var det riktigt kul att vara på jobbet. Jag blev så fast i caddandet att jag nästan glömde att hämta makrillen på dagis...

22 mars 2010

Bättre sent än aldrig...

Min mamma bad mig att sy byxor och tröja som present till min kusins lille pojk. Och tiden har gått. Och gått. Och gått. Ikväll blev de äntligen klara. På tiden kan man tycka...

Det är sällan jag syr "set" till pojkar. Däremot brukar jag sy tröjor/bodies som går bra ihop med brallor utan att de för den saken skull är matchade till fullo. Ett tag funderade jag på att matcha, men efter mycket velande gav jag till sist upp. Jag gillar den randiga velouren och jag gillar elefanterna - därför blev det som det blev :) Byxorna är mitt vanliga muddbrallemönster, tröjan ur Meedom. Liknande brallor, fast i stl 86 finns till salu i makrillshopen!

Idag fållade jag tröjan med stygnlängden lite längre än 2. Blev bättre tycker jag!


21 mars 2010

Välbehövlig paus


Det är inte ofta jag och min man gör saker på tu man hand utan makrillen. Men idag har vi ätit superdupergod brunch på Smögens havsbad och tagit en promenad runt gamla Smögen i blek vårsol. Det var en välbehövlig paus. Framför allt med tanke på gårdagens surande.

Och jag tror att jag är lite kär i Smögen. Fast bara under lågsäsong...

20 mars 2010

Irriterande snygg tröja

Idag har jag varit på urdåligt humör. Fruktansvärt urdåligt skithumör. Och en sak borde jag väl veta efter att ha levt snart 31 år med mig själv. Jag blir knappast mindre petig eller mer tolerant när jag har grundinställning SUR. Med andra ord borde jag ha sagt till mig själv: sy inte när du är SUR kära du!

Jag gillar lila och tycker att makrillen är fin i lila. Och för att göra makrillens tänkta lila tröja mer pojkig tänkte jag mig turkos kantband och fuskcoversömmar. Efter att ha sytt fuskcoversömmarna var jag urnöjd! Sedan tänkte jag att jag skulle tajta till kantbanden lite eftersom jag tyckte de blev något uttöjda i de förra tröjorna. Inte bra. I den tunna jerseyn så blev det för tajt, det rynkar sig lite så att det ger ett tjejigt intryck. Sur. Sedan tänkte jag prova att fålla med overlocken enligt tips från Gecko om resårkanal som även kan användas som fåll. Blev inte helt nöjd med det resultatet heller. Tröjan blev på något sätt ännu mer tjejig.

Så nu sitter jag här med en, i det stora hela, jättesnygg tröja! Bara det att jag inte är riktigt helnöjd. Det blev ju inte som jag hade tänkt mig... Ja, jag är petig - kanske till och med förbaskat petig. Och förmodligen kommer jag bara att irritera mig på att det inte blev som jag tänkt mig varenda gång jag ser den. Så därför hamnar den i makrillshopen. J-la h-vetes *piiiiiip*. Nu ska jag gå och lägga mig i protest (eller kanske för att klockan är mycket...).


HJÄLP!
Snälla, hur fållar jag en tröja snyggast!? Jag har bara overlock och vanlig maskin att tillgå...

18 mars 2010

Orange det nya brunt!

Jag har fått dille på orange kantband. Förutom dessa kortärmade tröjor till makrillen så har dessa långärmade försetts med kantband i apelsinorange från Stoff och Stil. Vårigt och snyggt om du frågar mig!! Kanske är orange den varma årstidens motsvarighet till brunt?! Eller kan det bero på att jag har orange tråd i maskinerna?!

Har för första gången sytt kortärmade tröjor så jag passade på att sy i två olika mönster för att jämföra. Båda tröjorna är förlängda stl 86 eftersom makrillen fortfarande inte riktigt fyller ut en stl 92. Det ena mönstret är från Ottobre 4/2004 och det andra är Meedom. Jag brukar gilla Meedom väldigt mycket, men i detta fall föredrar jag nog faktiskt Ottobres mönster.


Nu TVÅ frågor till alla syvänner där ute:
1. När ni syr axelsömmarna - förstärker ni dessa eller syr ni bara ihop fram- och bakstycke?
2. Vad använder ni för stygnlängd och övertrådspänning på fållen när ni syr med tvillingnål?

För att ni ska förstå varför jag undrar så svarar jag på frågorna själv!!
1. Jag gör det ibland, men inte alltid. I interlock känns det mer nödvändigt än i jersey - har jag bara inbillat mig detta? Har det verkligen stor betydelse?
2. Jag har provat med alla möjliga inställningar. Senast har jag använt 3 på stygnlängden och 4 på övertrådspänningen på Easy Jeans. Det blir snyggast, men jag tycker att fållens söm har en förmåga att gå upp efter lite användning och några tvättar... Trist!

Hemlisbyte "sport"

Jag är för första gången med i ett hemlisbyte!! Det ska bli himla kul!! Temat är "sport" och även om jag inte är speciellt sportig så lovar jag att delta på största allvar! Här är mina svar på frågorna.

1. Hur många barn har du och vilken sort?
En pojke på 1,5 år.

2. Huvud, kläder och fotstorlek på barnet/barnen?
Huvud stl 50
Kläder stl 92
Fot stl 23/24

3. Vad har du själv för storlek på kläder och fötter?
Stl 36 i kläder och stl 38 i skor.

4. Är du nybörjare, medel eller avancerad på sömnad/stickning/virkning?
Medel på sömnad.
Nybörjare på stickning.
Virkar inte alls.

5. Någon annan hobby eller stort intresse?
Trädgård!!
Att gå på loppis och fynda porslin och prylar från 50-, 60- och 70-talet.

6. Vilken typ av tyg/garn föredrar du?
Syr enbart i mjuka tyger, interlock eller jersey.
Har redan alldeles för mycket garner som ligger oanvända hemma...

7. Är du allergisk mot något?
Nej, men alltför starka dofter gillar jag inte...

8. Vad är dina favoritfärger? Finns det några färger du absolut inte gillar?
Eftersom jag har en lite kille så går de "tjejiga" färgerna cerise och rosa bort. Däremot tycker jag att lila och rött funkar alldeles utmärkt på pojkar!! Pastelliga färger gillar jag inte alls. Starka, klara färger ska det vara, gärna randigt eller retromönstrat!!

9. Vad läser du för typ av böcker?
Oj, numera hinner jag aldrig läsa... Åtminstone aldrig skönlitteratur. Bläddrar mycket i trädgårdsböcker och sömnadsböcker.

10. Prenumererar du på någon sy/sticktidning?
Ottobre barn.

11. Nytt eller second hand?
Nytt när det gäller tyger.
Men kommer jag över ett retro tyg på loppis så köper jag det direkt - även om jag inte (ännu) syr speciellt mycket i stumma tyger.

12. Pojk/flick eller unisex?
Unisex.

13. Vilka material gillar du eller ogillar du?
Jag föredrar mjuka tyger i bomull eller bomull/lycra. Manchester och jeans har jag knappt sytt i, men gillar verkligen materialen. Glittriga, glansiga, guldiga eller silvriga tyger (tryck!) går helbort.

14. Vilket litet pysseltillbehör skulle du behöva?
Storlekslappar, tvillingnål (stretch 4,0/75), snedslåvikare, gummiringar till napphållare

15. Skulle du vilja ha 1m tyg eller en pocketbok i ditt hemlispaket?
1 m tyg.

16. Är det något särskilt mönster du letar efter?
Solhatt till sonen som inte är så tjejig utan mer pojkig i formen  - om ni förstår vad jag menar...
Singoalla till mig själv.
Haremsbrallor till mig själv.

17. Bor du i hus eller lägenhet?
Hus.

18. Något tillbehör du behöver?
Se fråga 14.


19. Kaffe eller te?
Vilket som!! Olika tesorter är alltid roligt att prova på!

15 mars 2010

Fortsätter vår-temat!

Ett par pösbrallor i stl 92 utifrån ett mönster som jag bytt till mig från Tygterrier. Härligt gröna och supersnygga på! Velouren är från Hilco, köpt från NeaNobelle för ett bra tag sedan. Min lille makrill blir som en grön, spirande blomknopp i dessa och stjärntröjan i förra inlägget... Jag vill ha vår!!

14 mars 2010

Två till

Fortsätter på mitt mission att sy tröjor till makrillen. Här är två som jag blev riktigt nöjd med - gillar verkligen kombinationen av turkos/orange och mint/orange! Sen har jag snöat in på fuskcoversömmar... Resultatet blev vårigt och karamelligt på samma gång! Mönstret är det vanliga, en förlängd Meedom. Stjärnor från JNYdesign, apor och mudd från Stoff och Stil.




Idag har vi sett krokus ute i trädgården intill granitgrunden - underbart! Nu är det verkligen vår!! Men det är klart, jag undrar hur mina julrosor mår långt där nere under snön...

13 mars 2010

Masstillverkning. På G...

Som över en natt har vi börjat använda tröja på makrillen istället för body. Vet inte varför vi har slutat med body bara sådär. Men nu är det så i alla fall. Och då behövs det fler tröjor i byrålådan. Jag har därför påbörjat ett mission att sy tröjor till makrillen (vet inte varför jag skjuter på mitt mission att sy pyjamasar... förmodligen är det tråkigare eftersom en pyjamas inte är något att "visa upp" och därför kan sys i tyger som inte är lika roliga eller som man tycker lika mycket om...).

Jag är väldigt förtjust i raglan-tröjor och använder Meedom till detta. Förlänger dock mönstret litegrann.

I början var jag inte så förtjust i dessa tåg, men nu framåt vårkanten känns de helt rätt!! Tröjan är ju knappast någon utstickar i sybloggvärlden, har sett denna kombination på måååååånga ställen. Samtidigt känns den rätt given...

12 mars 2010

Några mössbeställningar

En gammal kursare (och vän!) till mig ville ha kronmössor och matchande dregglisar. Och självklart fick hon det! Gröna apor och lejon samt det röda Ingrids husvagnssemester blev det. Jag tror att det röda setet var en present och sedan gissar jag att den gröna mössan var till hennes lillkille - men jag är inte helt säker. Nu har jag bara yttepytte lite kvar av husvagnarna... Tänk att det känns så skönt när man har tagit tillvara ett tyg till max!!


Sedan fick jag en beställning på en kronmössa i de bruna ugglorna. Jag är verkligen så förälskad i ugglorna att jag faktiskt köpt min tredje meter i detta tyg... Obs! Detta var INNAN köpstoppet på tyg infördes.

11 mars 2010

Syskonmatchning

Jag tycker att det är kul att sy fleecetröjor. Förmodligen är det det mest oekonomiska man kan göra när man kan köpa helt okej fleecetröjor och fleecejackor på Lindex eller HM eller Kappahl för snorbillig penning. Eller så är det kanske just därför. Att eftersom ALLA andra små barn har sådana fleecetröjor så är det mycket roligare att sy en egen.

En vän till oss önskade sig fleecetröjor till sina barn, storebror och lillasyster. Detta efter att hon sett den här stjärnfleecetröjan som jag sytt till makrillen. Makrillens tröja är sydd i fleece från Stoff och Stil och det är tyvärr inte bästa kvalitén på den fleecen så efter ett antal tvättar är tyget inte lika snyggt. Jag har därför satsats på kvalitetsfleece från Tygpyssling. Typiskt nog hade jag inte tillräckligt med tyg till storebrors tröja i ett och samma tyg, så det fick bli olika tyg i ärmar och liv - men det blev supersnyggt tycker jag!

Storebrors tröja är i stl 104/110 och lillasysters i stl 86. Jag använder mig av Meedom och förlängde båda storlekarna något i livet så att tröjan går ner om rumpan. Stjärnan och knäppningen i raglanärmen gör tröjorna lite mer speciella - inte som alla andras. Visst blev de snygga?!

10 mars 2010

Sweet!

Jag har tidigare bekänt att jag är elefanttokig, därför blev det ganska många meter glada elefanter som flyttade in i mitt tygskåp. Första plagget ut av elefanterna blev den här klänningen/tunikan i stl 74/80 med egenritade pösbrallor i samma storlek. Sweet, tycker jag!

Kläderna har fått flytta in hos min kusin - jag hoppas att hon fått paketet med posten idag!



Om någon tycker att den övre bilden är suddig så är det helt korrekt... Makrillens små fingrar har haft skoj med kameran insåg jag häromdagen. Tyckte väl att mina bilder blev blurriga.

Mönstret på klänningen har jag modifierat utifrån Meedom form 1. Byxorna är som sagt egenritade. Glada elefanter i rosa från Znok, mossgrön Hilcovelour från Tygpyssling och cerise mudd från Stoff och Stil.

8 mars 2010

Sista nya tyget på länge...

Om jag nu kan hålla mig vill säga. Kan väl inte säga att jag är särkskilt betrodd om det... Underbara vita hjärtan på fin brun botten. It gives me the creeps! Gissa om jag har planer för detta tyg!!

7 mars 2010

Byte någon?!

Jag köpte dumt nog inte några gröna fordon från Mjuka tyger. Dumt dumt. Ångrar mig jättemycket. Och nu har jag dessutom tygstopp. Men vad gör det när tyget redan är slut.

Jag hade jättegärna velat ha en tröja i grön jersey till min makrill i stl 86/92...

Så därför undrar jag om någon vill byta tyg eller färdigsydd tröja mot något från mig??

Ett byte är på g med Tygterrier - tack och bock!

5 mars 2010

Här gick det undan

Kom på att jag aldrig bloggat om den här bodyn i stl 62. Den ingick egentligen i en beställning, men när beställaren ifråga fick se en bild på slutresultatet så kände hon inte att bodyn blev som hon hade tänkt sig. Det är ju inte alltid så lätt att på se framför sig hur resultet av tygvalen ska bli. Vi kom överens om att jag skulle sälja bodyn i makrillshopen. Och där la jag in den. Obloggad. Men den blev inte liggandes där särskilt länge. Nu ska den istället bli en present till en ny liten bäbis som ännu inte har tittat ut.



 
Det mjuka sköna pingvintyget är från Stoff och Stil med extra långa ärmmuddar, även de från Stoff och Stil. Med följer en bodyförlängare så att man får längre användningstid tillsammans med de långa muddarna.

4 mars 2010

Liket lever!!

Haha!! Idag tröttnade jag på tillvaron som levande död, slog på stora trumman och tryckte i mig två alvedon. Jisses så mycket bättre man kan må med lite medikamenter i kroppen :)

antal mönster som ritats av - 0
antal mönsterdelar som klippts ut - 9
antal plagg som sytts ihop - 2
antal tryckknappar som tryckts i - 15
antal namnlappar som sytts fast - 5
antal stygn överhuvudtaget som tagits i det här huset - öööööööh, ganska många...
antal beställningar som färdigställts - 1!

Och sydagen hade förmodligen inte slutat där om inte dagis ringt och sagt att makrillen hade hög feber. Igen. Det blev till att hämta makrillen på dagis. Åka till vårdcentralen som efter 20 minuters väntan hänvisade till BVC. In med makrillen i bilen och åka iväg till BVC (som ligger på ett annat ställe). Där fick jag efter 15 minuters väntan komma in till en sköterska som efter 10 minuters kom med beskedet att jag inte var på rätt ställe utan fick åka tillbaka till vårdcentralen. Tillbaka på vårdcentralen fick vi vänta i ytterligare 20 minuter innan vi fick komma in till läkare. (Okej, jag vet att det kanske låter som kort väntetid - men med en febrig liten kille som inte gillar att hoppa i och ur bilen och med bara en ynka pannkaka i magen så kändes det liiiiite onödigt att tossas fram och tillbaka...). Tack å lov så var det ingen öroninflammation och inte heller halsfluss. I farten så topsade läkaren även mig och inte heller jag hade halsfluss (tack för det!).

Men nu måste jag ju visa vad jag fick ihop. Dessa bodies i stl 74/80 och dregglisen ska till min kusins lilla flicka J. Min kusin såg den här och den här bodyn och ville ha något liknande. Både de lila ugglorna (Jofotex) och de gröna apor & lejonen (JNYdesign) tillhör mina favorittyger (jag har några favoriter nu...). Cerise mudd från Stoff och Stil. Det lila stjärnyget i dregglisen är också från JNYdesign, baksidan är i cerise Hilcovelour från Tygpyssling.

 

2 mars 2010

Sytorka, och tips på mönster önskas!

Det råder verkligen sytorka på den här adressen på västkusten:
antal mönster som ritats av - 0
antal mönsterdelar som klippts ut - 0
antal plagg som sytts ihop - 0
antal tryckknappar som tryckts i - 0
antal namnlappar som sytts fast - 0
antal stygn överhuvudtaget som tagits i det här huset - 0

Oinspirerande. Verkligen.

Men så har vi en bubblare:
antal tygtvättar som tvättats - 2

Idag fick jag TVÅ tygpaket på posten som gjorde tillvaron lite roligare. Så jag klappade lite på tygerna, snöt mig i snorpapper # 172 för dagen, hostade ganska mycket och tvättade de glada elefanterna i vitt, turkost och rosa samt en påfyllning av ugglor i brunt och lila (gillar de där ugglorna från Jofotex!). Ugglorna kom dock inte idag utan har fått ligga och vänta ett par dagar i tygskåpet. Förutom paketet från Znok så var det ett paket från JNYdesign, med brun molnvelour (kunde inte motstå den) och turkosa stjärnor.

Men nu säger jag det för (förhoppningsvis) sista gången - NU ÄR DET KÖPSTOPP PÅ TYG!!
Så därför, en uppmaning till er därute: snälla hjälp mig att göra av med lite tyger!!

Just det, höll på att glömma. Jag vill gärna ha tips på bra pyjamasmönster! Arvid behöver gå över på stl 92 och jag funderar på att köra tvådelat, tröja och byxor. Jag har ett antal Ottobre samt Meedom och Lennartsson, men vilket/vilka mönster ska man välja?!

1 mars 2010

Och vinnaren är...






LINDUS!!

Grattis!! Jag kommer att höra av mig till dig inom kort!

Är hemma och sjuk i dunderförkylning idag. Makrillen är på dagis. Jag hade tänkt vänta med dragningen till han kom hem, men eftersom jag har så fruktansvärt tråkigt (jag orkar inte ens sy!) så bestämde jag mig för att en lottdragning kunde vara lite uppiggande! Och visst var det det!! Tänk att så många ville vara med - 50 personer var det som anmälde sig!! Roligt, roligt!